Vad kollar man efter på en bilservice?

Bilservice på bilverkstad

En bilservice är väldigt viktigt för bilens och bilförarens säkerhet men även för att garantera en större livslängd på fordonet och samtidigt kunna hantera problem som eventuellt är på väg att uppstå. När en bilservice ska genomföras så för man ett serviceprotokoll där man antecknar det som kollas igenom. Vad kollar man efter på en bilservice kan man då fråga sig. Först och främst så kollar man så att bromsarna och bromsservon fungerar som de ska. Detta gör man enklast genom att trampa på bromspedalen fem gånger för att sedan känna på trycket och starta motorn. Då ska pedalen sjunka ner igen om den fungerar som den ska.

En annan viktig sak som man kollar efter på en bilservice är att bälten fungerar som de ska. Det gör man på ett enkelt sätt genom att snabbt dra åt dem för att se ifall de låser sig. Väl inne i bilen så kontrollerar man även så att allt annat fungerar så som de ska såsom mätarställning och tryckmätare. Även värmefläktar, signalhorn, speglar både in och utvändigt samt innerbelysningen. När man har kollat på detta under en bilservice så ser man till att även testa torkarbladen genom att spola och torka så att de tar hela fönsterytan så att vätskan försvinner från rutan. Skulle det inte vara så att de gör detta så plockar man isär bladen och kollar så att de är hela. Skulle de inte vara det så får man byta dessa, vilket inte brukar kosta så väldans mycket.

När bilen väl är upphöjd så brukar man kontrollera rost och hur det ser ut på den fronten.

AutoCenter i Uppsala är din bilverkstad som utför fullständig bilservice. Se till att vara redo inför fordonsbesiktningen genom att boka service hos dem.

Under en bilservice så kollar man även mer estetiska saker med så som ifall lacken är som den ska på bilen och så att inga större repor eller liknande finns. Detta är något som många väljer att åtgärda även om det inte i sig påverkar själva körningen av fordonet.

När dessa saker har genomsökts och kontrollerats så brukar man under bilservicen lyfta upp bilen för att få en titt på den underifrån. Här kollar man först och främst efter eventuellt läckage från motor eller växellåda. När detta är gjort så ser man till att tömma motoroljan och byta denna tillsammans med packningen. Man brukar även på bilservicen byta oljefilter och när man gör detta är det vanligt att man smörjer in gummipackningen på toppen av filtret med olja innan det spänns åt med handkraft.

Man kollar på en bilservice även på drivaxeln och tillhörande damasker genom att snurra på hjulen för att kontroller runt hela hjulet. Man kollar här på ifall det finns några större sprickor eller ifall de helt enkelt är sönder och då måste dessa bytas. När bilen väl är upphöjd så brukar man kontrollera rost och hur det ser ut på den fronten.

Överlag kan man säga att det finns många olika företag som arbetar med bilservice i alla delar av landet. Man bör genomföra regelbunden service av bilen för att försäkra sig om att bilen håller säkerhetsmåtten samt att inget är på väg att förstöras. Detta kan leda till ekonomiska påföljder men även skador som man gärna undviker.

Bookmark the permalink.

Comments are closed