Längtan efter sommaren och stugor på Öland (tips nummer 2)

Öland är Sveriges näst största ö efter Gotland. Ön är ett riktigt semesterparadis med en hel del sevärdheter. Att campa på Öland är enkelt, smidigt och väldigt mysigt. Öns campingplatser är noggrant utvalda och ligger på bra områden. Både för dig som vill ligga på stranden hela dagarna men även för dig som vill se och uppleva ön.

För att komma till Öland tar du smidigast motorcykeln över Ölandsbron. Bron byggdes på 1970-talet och har sedan dess tagit hundratusentals turister över till ön. Ölandsbron är Sveriges längsta bro, den är drygt 6000 meter lång och det är väg 137 från Kalmar som trafikerar bron. Om man går ännu längre bak i historien så var det länge som Öland pendlade mellan att tillhöra Danmark eller Sverige. Men på 1600-talet så blev Öland tillslut helt svenskt. Innan Ölandsbron byggdes så gick det båtar mellan fastlandet och Öland. Även idag går det att åka båtar till Öland under sommartiden. Färjorna går från Oskarshamn och tar ungefär 2 timmar och 20 minuter. Under högsäsongen går det även färjor mellan Grankullavik på Öland och Visby på Gotland.

Det finns många olika campingplatser på Öland. Vissa är större än andra eller inriktar sig på olika sorters campinggäster. Det finns campingar som enbart tillåter tältande campinggäster men det vanligaste är att gästerna på campingplatsen får välja mellan att tälta eller bo i husvagn eller husbil eller också att hyra en stuga på Öland. Det senare föredrar  jag som åker runt mycket med motorcykeln. Det är så smidigt att komma till ett dukat bord.

En av Ölands kändaste campingar är Böda Hamns Camping. Campingplatsen blir ibland förväxlad med en annan camping där det bland annat spelats in ett tv program. Böda hamn har närheten till en två mil lång vit sandstrand på Öland. Stranden är väldigt badvänlig, speciellt för familjer. Därför väljer många familjer att campa vid Böda Hamns Camping just eftersom stranden är så pass bra för barn.

För de som är inte är intresserade av att bo i tält, husvagn eller husbil finns det som sagt även en del stugor på Öland. En stugcamping är en campingplats som även har ett antal stugor som går att hyra. En stuga är som ett mindre fritidshus där du kan spendera din tid på Öland. Det som är skönt med att välja en stugcamping är att du får sova i riktiga sängar. Ofta innehåller stugorna våningssängar för att få plats med så många sovande gäster som möjligt. Men standarden på stugorna är ändå betydligt bättre än att sova i ett tält.

Att välja en tältcamping är däremot det billigaste alternativet att välja om du har planerat att campa på Öland. Med ett tält har du friheten att byta campingplats om du inte är nöjd med den första campingen som du har valt. För att förflytta sig på Öland kan du välja att köra bil, åka buss eller cykla. Men jag rekommenderar ju som ni förstår att alltid ta motorcykeln för den ultimata frihetskänslan. Något att tänka på är att bussförbindelserna inte är så bra då det inte är turistsäsong på ön. Däremot går det mycket bra att ta sig runt på cykel på Öland. Om du inte har en egen cykel går det bra att hyra cyklar av turistbyrån och sedan kanske cykla runt på någon av de tre cykelleder som finns på ön.

Bookmark the permalink.

Comments are closed