Dags för däckbyte!

Att byta däck kan vara något som många upplever som lite jobbigt och ansträngande. Men det är något som måste göras i Sverige då vi har lagar som säger inom vilka datum man ska ha vinterdäck på sin bil. Ett vinterdäck är ett däck som har betydligt grövre däckmönster än ett sommardäck. Vissa vinterdäck kallas även för dubbdäck. Det innebär att man ha satt in något som kallas för dubbar i däcket. Det är små ståldubbar som ska ge däcken ett ännu bättre fäste vid is eller snöbelagd väg.

Det kan vara svårt att hålla reda på vilka datum som gäller för däckbyte mellan vinter och sommar däcken eller tvärt om. Enligt svensk lag är det krav på vinterdäck från och med den 1:e december till och med den 31:e mars. Det är också tillåtet att köra med dubbdäck från den 1 oktober till den 15 april. Dubbdäck sliter på vägarna på ett annat sätt än vanliga däck och det är därför det finns en reglering för när man får lov att köra med dubbdäck. I många andra länder är dubbdäck helt förbjudet och det kan vara värt att känna till om man planerar att köra utomlands med sin bil.

däckbyte

Idag finns det många företag som arbetar med däckbyte. Att lämna in sin bil på ett företag som arbetar med att byta däck är en mycket smidig process. De flesta företag erbjuder sina kunder att boka tid för däckbyte och då vet man att man slipper stå i kö för att få sina däck bytta på bilen. Men många företag erbjuder även drop-in tider för byte av däck. Det kan vara en fördel om man inte har hunnit byta sina däck och behöver göra det snabbt. Då kan man bara köra till närmsta företag som erbjuder drop-in tider och ställa sig i kö och vänta på att de ska ha tid att byta däcken.

Ett däckbyte går väldigt snabbt om man har tillgång till rätt verktyg. De som arbetar med att byta däck brukar använda sig av ett tryckluftsverktyg, en mutterdragare eller liknande verktyg. Det är ett verktyg som mycket enkelt lossar på de muttrar och skruvar som däcket sitter fast med. Sedan spänner man fast muttrarna med samma verktyg och däcken sitter med säkerhet fast bra om man använder sig av dessa moderna verktyg vid ett däckbyte. Vidare brukar även företagen som byter däck pumpa däcken så att lufttrycket i däcken är precis lagom för din bilmodell.

Man kan byta däcken själv och det kan vara bra att göra det någon gång så att man vet hur det går till om man skulle få punktering och behöver sätta på ett reservdäck själv. I de flesta bilar finns det verktyg i anslutning till reservdäcket. Man får då med fysisk kraft lossa på muttrarna som ibland kan sitta fast väldigt hårt.

Priset för att byta däck kan variera beroende på vilket företag man vänder sig till och i vilken stad man befinner sig i. Men priset är relativt lågt fortfarande och det kan vara värt att lämna in bilen för däckbyte hos ett företag istället för att göra det själv.

Bookmark the permalink.

Comments are closed